Uke 12-14 Plakat

Vi jobber nå med å lage plakater til Matrix trilogien.
Idearbeid:

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspirasjon:

-Plakatene ble brukt for å se og forstå stilen de ville ha frem originalt.
-Bildet av Mobius viser scenen i filmen der han sier at mennesker er blitt til batterier, den scenen var grunlaget for en tidligere ide som er grunnlaget for den nåværende ideen og spiller ennå en rolle i plakaten.
-Bildet av pc-en er den som er brukt når jeg lagde den grafiske maskinen.

Komposisjonprinsipper

Kontrast

Skriften kontraster godt med bakgrunn. Det er en tekst i lyse grønn på en mørk grå-svart bakgrunn og svart skrift på hvit bakgrunn. Skjermen og skriveborde er er for det meste i lyse farger og er ganske annerledes enn de grønne eller mørke fargene i bakgrunn og blir ganske synlig. Det er også en kontrast mellom den grafiske delen og bildene brukt i bakgrunn.

Enhet

Det er en enhet mellom plakatene der det bare er teksten og bakgrunn som skifter, og bakgrunnene har et felles tema i teknologi og the matrix filmene. Det er også en enhet liggende i skrivebordet og pc-en, de passer sammen.

Bevegelse

Det som skal være blikkfanget på plakatene er pc-skjermen og det som står på. Etter det skal du se litt rundt skjermen og bevege augene ned mot tittelen.

Balanse

Det er ganske god balanse i bildene, spesielt i framgrunn. Jeg føler at bakgrunn til plakat en og to er litt tyngre på venstre sida.

Filformater

Filformatene jeg har brukt er jpg, ai-fil, PSD (photoshop), InDesign og PDF. JPG og PSD filene var brukt til bilder og vi fikk en PSD-fil der det var en mal for en credit block, men den ble senere flyttet til InDesign som en tekst isteden for PSD for å unngå at teksten ble pixlete. Jeg brukte AI-filer til de grafiske elementene (skjermen og skrivebordet) og titlene siden det var enklere å jobbe med de der en i InDesign. InDesign og PDF-filene var der alle elementene ble sett samen og plakaten ble laget.
Det er viktig å nevne her at PSD og JPG er laget for bit-map, AI er laget for vector og InDesign og PDF er laget for å kunne vise begge.

Vector og Bit-map

Vector er bygget på punkter. Innenfor punktene er det en farge (et unntak er vist du har sett en gradient inn der) og du kan enkelt bygge former (i illustrator), så vector er best brukt til tegninger eller grafiske design med få farger. Det som er en fordel med vector er at en kan forstørre det så mye en vil uten å miste kvalitet.

Bit-map er basert på pixler som er små firkanter som kan være forskjellige farger. Et bit-map bilde kan bestå av mange tusen til flere millioner pixler. En nedside med bit-map er at det består av en bestemt mengde pixler og det blir større og gjør at bilde blir dårligere kvalitet (dette kan unngås vist du bruker et program laget for det). Bit-map er derfor bedre egnet til foto og film.

Komprimering og Oppløsing

Når du lager for eksempel en JPG-fil så blir bildet komprimert det vil si at den mister mye information fra bilde får å få en full forståelse for dette prøv å få samelignet et RAW bildet med et JPG bildet.

Oppløsingen er ppi-en som betyr pixels per inch, det er hvor mange pixel det ligger på en rekke på en inch. Det blir brukt forskjellige mengder etter hva du skal gjøre med bildet. Hvis du skal legge det på nett er det en standard ppi på 72 ppi og når du skal printe er det en standard på 300 ppi. Når jeg lagde plakaten brukte jeg 300 ppi, men når den ble printet ut med plotteren ble det brukt 150 ppi.

The Matrix plakat ferdig           The Matrix Reloaded plakat ferdig           The Matrix Revolution plakat ferdig

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s